Beteendeutredning

Beteendeutredning


Ett problembeteende på din hund är något som DU uppfattar som problem. Som väl är så går detta att göra någonting åt om du får de rätta verktygen/redskapen och rätt vägledning att jobba med. Det kan vara att din hund i vissa fall kan vara aggressiv mot hundar/människor, rädd och osäker i olika situationer, jaktproblem, jobbig att gå med i koppel eller att du upplever den svår att hantera som t.ex. vid kloklippning. Detta kan bero på många olika saker och det finns många olika sätt som man kan jobba med. Det som jag tycker är viktigt och som är en ledstjärna i hela mitt hundträningskoncept är att jag alltid jobbar med grundorsaken till varför problemet har uppstått och inte bara symtomen. Symtomen är det som hunden gör och som vi upplever som problembeteende. Grundproblematiken är däremot rotorsaken till varför hunden agerar som den gör. Samma grundproblem kan ge uttryck i olika symtom t.ex. rädsla/osäkerhet kan ge aggressivitetsproblem, kan inte lämnas ensam hemma etc.  Om man bara jobbar med att ta bort själva problembeteendet (symtomen) och inte grundproblemet så är risken stor att hunden inom kort får ett annat s.k. problembeteende eftersom grundproblematiken fortfarande kvarstår. När vi jobbar med grundproblemet och har kommit tillräckligt långt så har oftast problembeteendet i sig själv också löst sig. Risken för att andra problembeteenden ska uppstå p.g.a. samma grundproblem är minimal eftersom det är detta vi ”åtgärdat”. I de flesta fall så jobbar jag dock även parallellt med själva problembeteendet eftersom det många gånger har blivit ett inlärt mönster/agerande (ful vana) hos hunden.

Det är aldrig för sent att börja jobba med ett problembeteende men för att nå längst så underlättar det så klart ju tidigare man börjar åtgärda problemet. Jag strävar alltid efter att individanpassa verktygslådan utifrån din och hundens gemensamma förutsättningar. Ofta kan vi använda oss av olika verktyg och välja de som passar dig och din hund bättre för att ändå nå fram till samma mål. Här är det viktigt i mitt koncept att du som hundägare ger mig feedback på vad som passar dig.

Även i mitt problembeteendekoncept föredrar jag att förstärka de beteende vi vill att hunden ska ha framför att bestraffa fel beteende. Under träningsperioden så vill jag jobba med att felaktigt beteende helst aldrig uppstår. Vi som hundägare ser till att ligga steget före och att vi inte försätter hunden i den situation som den inte klarar av att hantera och att vi istället förstärker det korrekta beteendet.


Skicka er anmälan genom att fylla i era uppgifter under fliken Anmälan.

Kontakta mig gärna på hundinsiktiskane@gmail.com eller ring 0709-78 73 73 för mer info.

Info:

Jag har tyvärr från november och fram till början av år 2021 inte möjlighet till enskild träning dagtid vardagar då jag själv kommer vara valpledig dagtid vardagar under början av år 2021. Från april månad räknar jag med att kunna starta upp Beteendeutredningar igen dagtid. Varmt välkomna åter då!

Beteendeutredningspaket Light respektive Beteendeutredningspaket de Luxe (de Luxe ej tillgängligt under år 2021)

Jag erbjuder utredningspaket som består av 3 träningstillfällen vid olika tidpunkter och som innehåller följande:


Tillfälle 1)

  • Intervju där ni berättar hur ni upplever själva problembeteendet men vi går även igenom en helhetsbild över hunden och hans/hennes livssituation och erfarenhet. Både vad hunden varit med om och hur vardagen ser ut idag tillsammans med er. Jag leder er igenom detta samtal. Vi går sedan ut en promenad tillsammans så att jag kan bilda mig en uppfattning om er och er hund under en vanlig koppelpromenad. Mot slutet av promenaden får ni även de första praktiska övningarna att ta med er hem. Till sist avrundar vi första tillfället med att jag summerar mina intryck/bedömningar och ni får en strategi med er hem. Detta tillfälle tar ca 2,5-3 h.


Ingår endast i Beteendeutredningspaket de Luxe:

  • Med er hem från första tillfället får ni ett skriftligt Utredningsprotokoll där jag sammanfattar och summerar vad vi pratat om, era förväntningar, noterar ner de första träningsråden och min uppfattning om er hund och ert samarbete. Analysen och åtgärdslistan blir belyst ytterligare en gång och ev. anpassad/justerad under protokollskrivningen. Utredningsprotokollet mailas hem till er inom högst en vecka från vårt intervjutillfälle.


Tillfälle 2)

Efter ca 1 vecka så har vi det andra träningstillfället. Vid detta tillfälle så har vi först en kort genomgång om hur träningen har gått och hur ni upplever att träningen framskrider. Därefter går vi igenom ytterligare övningar/verktyg som ni får öva på praktiskt (inne och/eller ute) innan ni fortsätter att träna hemma efteråt. Vi avslutar detta tillfälle med att ni själva noterar ner de nya övningar vi gått igenom. Det som är viktigt här är att ni själva känner att övningarna är relevanta och om inte så säger ni till så tar vi fram andra övningar som ni har möjlighet att utföra. Detta tillfälle tar 1-1,5 h.


Tillfälle 3)

Ca 2 veckor efter gång två så har vi vår avslutande träff. Upplägget är som vid tillfälle 2 men vi kan oftast lägga till saker som gör det lite svårare för hunden, s.k. störningar, om hunden är mogen för detta. Om vi bedömer det som nödvändigt så får ni i ytterligare övningar att stoppa ner i ”verktygslådan” och ta med er hem. Detta tillfälle tar 1-1,5 h.


Många hundägare upplever att de har kommit en bra bit på vägen efter denna utredning och att de har de verktyg och strategier som behövs för att kunna jobba på egen hand. För den som vill ha mer coachning/vägledning finns alltid möjligheten att köpa till ytterligare träningstimmar som hänger ihop med utredningspaketet, se prislista nedan.


Det ingår självklart telefonsupport mellan träningstillfällena om det är något ni skulle känna er tveksamma över eller om ni har kompletterande frågor. Alla nya övningar levereras med skriftliga instruktioner.


Prislista Beteendeutredning på min träningsanläggning:


Utredningspaket Light

Vardagar mån-tors kl.10-16: 3800 SEK

Tillägg för vardagskvällar (från kl. 16.00) och helger: 1500 SEK


Utredningspaket de Luxe (ej tillgängligt under år 2021)

Vardagar mån-tors kl.10-16: 5550 SEK

Tillägg för vardagskvällar (från kl. 16.00) och helger: 1500 SEK


Extra timmar utöver utredningspaketet kan bokas och till en kostnad av 845 SEK/h dagtid vardagar samt 1095 SEK/h vardagskvällar och helger.


Alla priser är inkl. moms och träningen utförs på min träningsanläggning om inget annat avtalas.


Vid hembesök tillkommer körtid á 550 SEK/h och milersättning 45:-/mil.


Paketets giltighetstid är 3 månader från första träningstillfället om inget annat avtalats.

Avbokningar av enskilda träningstillfällen måste ske minst 24 h före inplanerad träning för att kunna bokas om. Annars debiteras en ny träningstimme.

För att nå så långt som möjligt så är det A och O att ni tränar dagligen hemma mellan våra träningstillfällen. Utan målinriktad träning så kommer grundproblematiken inte att ändras och då inte heller problembeteendet. Om det skulle vara något som gör er tveksamma och som ni undrar över när ni tränar hemma så ska ni självklart aldrig tveka att ringa eller höra av er.

Skicka er anmälan genom att fylla i era uppgifter under fliken Anmälan.


Kontakta mig gärna på hundinsiktiskane@gmail.com eller ring 0709-78 73 73 för mer info.

Varmt välkommen!


För er egen skull så rekommenderar jag att era hundar är vaccinerade. Se gärna över detta före träningsstart.


Johan

Hundinsikt i Skåne